17 Eylül 2013 Salı

SONBAHAR VE GRÍP


Sonbahar Mevsimi ve Grip 

Merhaba sonbaharın gelişiyle hastalıklar kapımızı her an çalabilir bu yüzden aman dikkat grip ve enfeksiyonlardan korunmada ve tedavide bağışıklık sistemi çok önemlidir. Özellikle çocuklarımızda bunun için beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım edecek yeterli protein almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, proteinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz. 

Ayrıca; serbest radikallere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini, beta-karoten içeren besinleri de sıkça tüketmeliyiz.
Çocuklarımızın hava değişimleri ile birlikte daha fazla miktarda ve oranda Limon, portakal, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt bol miktarda C vitamini; Ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddelerinden daha fazla almaları, Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karo ten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmekle hem bağışıklık sistemini güçlendirmiş, hemde kısa hazırlanmış oluruz.. A vitamini, havuç, ıspanak, kabak ve domateste vardır. Bir orta boy patates günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık iki katını karşılar. A vitamininden zengin diğer besinler karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı ve kavundur. 


Serbest radikallere karşı savaşmak için aldığımız bütün besinler önemlidir fakat bağışıklık sistemini desteklemek . ve savunmaya yönelik yemeyi planlıyorsak yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı aldığımız besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Bu noktada yağlı ve bol salçalı etlerden ve fazla miktarda şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını göstermiştir. 100 gram şeker içeren bir içeceğin 2 saat içinde bağışıklık işlevlerini yarı yarıya düşürdüğünü ve bunu en az 5 saat sürdüğü belirtilmektedir. 


Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su içilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır. Hastalıksız sağlık dolu bir kış diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder